דיר צאן גזית – מותג לאומי ובינלאומי

ענפים • 19/12/2016 • 7 כניסות

העדר בגזית התחיל כעדר אווסי ובזכות חוה רוגע ונווה יער, ועבודה של כ- 10 שנים, נולד גזע חדש של כבשים בשם "אסף".

נכון להיום העדר מונה 1100 כבשים וצעירות.

התפתחות הענף בכל התחומים של גידול טלאים, תנובות חלב וחשוב יותר יצירתיות של חברי הענף להתפתחות מבוקרת של העדר הובילו אותו להיות המקור של כל עדר אסף בארץ.

שיא ההתפתחות הטכנולוגית היא הקרוסלה הרצופה לחליבה שהגיעה מחו"ל, ובשיתוף פעולה עם הטכניון נתנה תנופה חדשה לענף בגזית. כל זאת כאשר יתר המגדלים בארץ לא היו משוכנעים בשיטה חדשה (רק בשנת 1984 קנו בעלי עדרים שונים קרוסלות דומות).

גם ההפרדה של טלאים מיד עם ההמלטה וגידולם במינקות עם אבקת חלב, שיפר את הממשק ובריאות העדר.
התפוקות משתנות מתקופה לתקופה. למשל ב-1987 שיווקנו 320,000 ליטר חלב, בשנת 2005 נמכר 121 ק"ג בשר לרחלה. אין כללים קבועים אבל דבר אחד כן נשמר: הכנסות מבשר הן 60% ומהחלב 40% עם תנודות לכאן או לכאן. המאפיין אותנו במוניטין הוא טיב הבשר עד כדי כך שרבנים בבתי מטבחיים מטלפנים ואומרים שהטלאים זוכים לכשרות מאד טובה.

כל שינוי במיכון גרם להקטנת הצוות, לפני 35 שנה עבדו 10-12 חברי קיבוץ והיום הצוות מונה סךהכל 5אנשים. יש לנו גם זכות לעבוד עם חוה רוגע, חברה שעובדת בענף שנים ארוכות ואף זכתה לתואר "כלת פרס העבודה". חווה עדיין מתפקדת ויוצאת למרעה.

שני שיאים (קצת היסטוריים אבל חשובים):

  1. הייצוא לספרד - מגרעין קטן של טליות יש היום כ- 1 מיליון ראשים (185000 גזע אסף ממש. ו- 8500000 מוכלאות עם גזעים מקומיים). כך לפי דיווח של האגודת האסף בספרד.
  2. השיא השני הוא הייצוא לפרו המוכתר כהצלחה גדולה. היום משמש הגזע של האי ברבדוס ביחד עם האסף, לעמידות הגזע מול התנאים המקומיים.

קיימות כיום שיטות חליבה מאד חדשניות בצרפת, הולנד וספרד. יש למשל קרוסלה רצופה חיצונית שמאפשרת חליבה נוחה יותר, מבוקרת יותר ורגועה יותר וזו המטרה.

ל-5 שנים הבאות צריך להגיע לעדר של 2000 אמהות ולמתקנים משוכללים יותר, כגון קרוסלה חיצונית ל- 50 ראש. שאיפות אלה נראות כברות השגה.