דיר צאן גזית – מותג לאומי ובינלאומי

ענפים • כניסות

העדר בגזית התחיל כעדר אווסי ובזכות חוה רוגע ונווה יער, ועבודה של כ- 10 שנים, נולד גזע חדש של כבשים בשם "אסף".

נכון להיום העדר מונה 1000 כבשים וכ- 1500 צעירים וצעירות.

התפתחות הענף בכל התחומים של גידול טלאים, תנובות חלב וחשוב יותר יצירתיות של חברי הענף להתפתחות מבוקרת של העדר הובילו אותו להיות המקור של כל עדר אסף בארץ.

שיא ההתפתחות הטכנולוגית הייתה הקרוסלה הרצופה לחליבה שהגיעה מחו"ל, ובשיתוף פעולה עם הטכניון נתנה תנופה חדשה לענף בגזית. כל זאת כאשר יתר המגדלים בארץ לא היו משוכנעים בשיטה חדשה (רק בשנת 1984 קנו בעלי עדרים שונים קרוסלות דומות). ב-2012 נבנה מכון חליבה חדש משוכלל, של 48 עמדות עמדות, שבו שני אנשים יכולים לחלוב 400 ראש בשעה.

בשנים האחרונות נבנו שתי סככות חדשות לאיכלוס בעלי החיים ולשיפור תנאי המחייה שלהן.

גם ההפרדה של טלאים מיד עם ההמלטה וגידולם במינקות עם אבקת חלב, שיפר את הממשק ובריאות העדר.
התפוקות משתנות מתקופה לתקופה. למשל ב-1987 שיווקנו 320,000 ליטר חלב, בשנת 2005 נמכר 121 ק"ג בשר לרחלה. אין כללים קבועים אבל דבר אחד כן נשמר: הכנסות מבשר הן 60% ומהחלב 40% עם תנודות לכאן או לכאן. המאפיין אותנו במוניטין הוא טיב הבשר עד כדי כך שרבנים בבתי מטבחיים מטלפנים ואומרים שהטלאים זוכים לכשרות מאד טובה. אנחנו מייצרים, נכון להיום 600,000 ליטר חלב בשנה, וכ-125,000 ק"ג בשר.

כל שינוי במיכון גרם להקטנת הצוות, לפני 35 שנה עבדו 10-12 חברי קיבוץ והיום הצוות מונה סךהכל 5אנשים. יש לציין את תרומתה המיוחדת של חוה רוגע, שפיתחה את גזע ה"אסף", ועבדה בענף שנים ארוכות ואף זכתה לתואר "כלת פרס העבודה".

קיימות כיום שיטות חליבה מאד חדשניות בצרפת, הולנד וספרד. יש למשל קרוסלה רצופה חיצונית שמאפשרת חליבה נוחה יותר, מבוקרת יותר ורגועה יותר וזו המטרה.