גרעין תחזקנה

ארכיון • 5/11/2017 כניסות

גרעין "תחזקנה" – ראיון עם שושנה לובנפלד

שושנה, מי זה גרעין "תחזקנה"? מתי הגעתם לארץ, כמה נשארו בקיבוץ?

אנחנו הגענו לכאן 18 חברה' במהלך שנת 1967. הצטרפו אלינו באותה שנה 5 חברה' מהגרעין של מאיר סאאל ועוד זוג אחד מאורגוואי. בסה"כ 25 חברים. היום נשארנו בגזית 6 חברים: מרים ואיציק, דבורה וטיטו, שלמה סמרה ואני. איך זה קרה? מעטים (3) חזרו לארגנטינה אחרי זמן קצר. רוב העוזבים חיו אתנו כ-20 שנה, ובמשך השנים הם הגיעו למסקנה שהם לא רוצים חיי קיבוץ, ועזבו.

אני מבין שהייתם תנועה ספרדית, איזו מין תנועה הייתם?

הדברים די דומים למה שמאיר סיפר לך. היינו שתי קבוצות משני מרכזים קהילתיים. הבית של התנועה עמד ליד בית הכנסת (של העדה הספרדית). היינו נתונים כל-הזמן לפיקוח הקהילה והצטרכנו להסתיר את דעותינו הפוליטיות. למחנה קיץ היינו צריכים לקחת אתנו הורה אחד לפחות, אחרת ההורים לא היו שולחים את בניהם למחנה. כאשר החלטנו על עלייה לארץ, לא יצאנו בהכרזה, אלא כל-אחד לחוד שיכנע את הוריו. התנאי שלהם היה שכל זוגות החברים יעלו לארץ כזוגות נשואים, אחרת מה יגידו השכנים...ולכן הגרעין שלנו עלה עם אחוז ניכר של זוגות נשואים (בני 19 - 20). הכיוון הסוציאליסטי שלנו הוסתר עוד יותר עמוק. דגל אדום שניתלה פעם ליד דגל המדינה בחג העצמאות, עורר מיד מחאות מהקהילה, ומיד הוסר. אנחנו ידענו שאנחנו צריכים להזהר כל הזמן. אף פעם לא יצאנו בהכרזה שאנחנו הולכים לחיות בקיבוץ, ושזהו הכיוון של התנועה. ההורים הבינו זאת רק בדיעבד

מצד שני המשפחתיות של הקהילה עזרה לנו בגיוס חברים חדשים, ובהוצאת חניכים למפעלים מיוחדים. בד"כ הכל התנהל בשכונה (של יוצאי דמשק במקרה שלי), וההורים של החניך הכירו את הורי ואותי, והכל התנהל באווירה של חום ואמון.

היינו תנועת נוער לכל דבר. היו לנו חולצות כחולות, היו לנו מפקדים והיו לנו תוכניות הדרכה מסודרות שאת חלקן כתבנו בעצמנו. אנחנו הושפענו מהשוה"צ משלב די מוקדם של התנועה, כשלוש שנים לפני עלייתנו נוצר קשר מסודר עם שליחים של השוה"צ, וגם עם קינים של השוה"צ, קשר שכמובן הוסתר מההורים ומהקהילה אני נכנסתי לתנועה בגיל 14, והייתי בין מקימיה. אני הייתי בין שיכבת הגיל השניה של התנועה (לפנינו היו חמישה מדריכים בלבד, שהקימו את התנועה), וכל השנים עסקתי בהדרכה. בגיל 16 יצאתי ל"מכון מדריכי חו"ל", לא לפני שהבטחתי להורי לשוב ולגמור את ביה"ס התיכון. עשיתי את תקופת ההכשרה בקיבוצים של התק"ם, כדי לטשטש את הקשר עם השוה"צ, שנחשבו לשמאלנים בעיני הקהילה. לאחר אותה שנה. חזרתי וסיימתי את התיכון, ושוב הייתי מדריכה משקיענית, ומאד פעילה בקבוצת הגיל שלי, שהכינה עצמה לעלייה.

איך נוצר הקשר עם גזית ואיך היתה הקליטה בגזית?

הקשר עם גזית נוצר דרך המכון (למדריכי חו"ל). חברים שלנו עשו כאן את תקופת ההכשרה, וכך נוצר הקשר. הקליטה הייתה טובה, כי גזית השקיעה בנו. היו לנו מדריכים טובים (בתיה רותם ומשה גפני), היו לנו פעילויות של הגרעין, כמו דיונים, שיחות ומסיבות.

הקליטה הייתה טובה גם מצדנו. אנחנו הגענו עם השקפה מאד חלוצית. השקענו הרבה בעבודה, וכמובן שהלכנו לעבוד בחקלאות. לא היו לנו דרישות מיוחדות, והיינו חדורי אידיאולוגיה קיבוצית וסוציאליסטית, כיאות לשיכבה שהקימה תנועה מהיסוד. אגב, לסיום צריך לציין שהתנועה שלנו התאחדה עם התנועה של מאיר (תנועת נוער ציונית ספרדית), בשנה שעלינו לארץ, והפכה לתנועת "בדרך" שבה היו חניכינו, שהגיעו בשנים שבאו אח"כ לגזית.

רשם: איתן

icon-envelope-tick-round-orange-animated-no-repeat-v1.gif בלי וירוסים. www.avast.com
summday_2679226817summday_4518136992